Jak si udělat dobrou profilovou fotku (avatar)

První dojem je důležitý nejen v reálném světě, ale i ve světě virtuálním. V tomto článku si ukážeme, jak si udělat reprezentativní profilovou fotografii (avatar) pro sociální sítě a jiné online služby.

Proč je profilová fotka důležitá

Mnoho lidí svým profilovým fotkám nepřikládá moc velký význam a podle toho s nimi nakládají - vezmou první snímek, co najdou, v lepším případě ho trochu oříznou a jsou hotovi. To je ale chyba. Profilový obrázek nás ve virtuálním světě reprezentuje stejně jako oblečení a upravený vzhled ve světě reálném a zaslouží si proto trochu více naší pozornosti.

Hlavní omezující faktor - velikost

Profilové obrázky se v naprosté většině situací zobrazují ve velmi malé velikosti. Facebook např. v komentářích používá čtvereček 40 x 40 pixelů. Ostatní služby jsou na tom podobně. Na některých stránkách sice může být váš obrázek i ve větší velikosti, přesto však nejmenší rozměr bývá ten, který ostatní lidé vídají nejčastěji.

Vtěsnat rozlišitelnou obrazovou informaci do takto malé velikosti je docela těžké. V reálu dokážeme v profilovém obrázku dobře zobrazit jen jedinou věc - tedy pokud chceme, aby byla poznat.

Co si dát do profilového obrázku?

Kvůli miniaturní velikosti existují v zásadě jen tři rozumné možnosti, co do profilového obrázku dát:

  1. Svůj portrét
  2. Jeden předmět
  3. Abstraktní obrazec

Nic víc se do malého čtverečku zkrátka nevejde. Nejčastější volbou bývá portrét. Předmět nebo obrazec může také vypadat dobře - čistě z estetického hlediska - působí však odtažitě a neosobně. Mnohé služby navíc portrét přímo vyžadují.

Následující text se zabývá jen profilovým obrázkem s portrétem, základní principy však platí obecně.

Jaký portrét použít?

Do profilového obrázku se reálně vejdou jen portréty těchto typů:

  • samotná tvář
  • hlava

Snaha mít v avataru větší část těla dopadne špatně - nebudete na něm poznat.

Dobrý profilový obrázek obsahuje rozpoznatelnou tvář i v nejmenší používané velikosti
Vlevo: Tenhle obrázek se na profilovou fotku nehodí - hlava na něm není dostatečně velká. V malé velikosti pak tvář není dostatečně zřetelná.
Vpravo: Takhle je to mnohem lepší. Všimněte si, že i na miniatuře lze muže stále poznat.
Pozn.: V bílém čtverečku je vidět velikost, kterou používá Facebook u komentářů.

Pozadí

Nejlepší pozadí pro profilový obrázek je jednobarevné. Členité pozadí vhodné není - nebude rozpoznatelné a bude akorát rušit. Nejjednodušší je fotit se proti stěně. Nestůjte však přímo u ní, aby nebyla vidět její struktura; lepší je trochu poodstoupit - stačí metr, dva je lepší.

Světlo

Pro většinu portrétů je žádoucí měkké světlo a profilová fotka není výjimkou. Vyfoťte se buďto v interiéru u okna s hustší záclonou nebo venku ve stínu, případně při zatažené obloze.

Jak předejít "selfie" vzhledu?

Možná se vám líbí "selfies" - pak tento odstavec přeskočte. Pokud selfie stylizaci nevyhledáváte a nechcete vypadat jako nakreslení na nafukovacím balónku, pak se musíte vyfotit z větší vzdálenosti, než je délka vaší ruky. Můžete laborovat s časovačem, mnohem jednodušší je ale prostě někoho požádat, aby vás vyfotil. Ideálně by měl stát alespoň 2 metry od vás.

Jak docílit dobrého výrazu?

Víte, proč lidé vypadají na občanských průkazech tak špatně? Protože jsou strnulí. Chcete-li vypadat přirozeně, musíte se také chovat přirozeně a ne se soustředit na focení. S člověkem, který vás fotí, se proto o něčem bavte a nechte ho při tom průběžně mačkat spoušť. Řekněte mu, ať pořídí hodně snímků - na velkém procentu z nich budete mít pusu nakřivo, přivřené oči nebo nevhodný výraz. Čím víc fotografií budete mít, tím spíš si z toho všeho později vyberete.

Ořez a natočení

Až si vyberete obrázek, se kterým budete spokojení, budete ho muset alespoň trochu upravit. Nejdůležitější úpravou pro profilový obrázek je ořez.

Vhodný ořez je takový, při kterém je tvář dostatečně velká a zároveň nedochází k rušivým dotykům důležitých prvků (oči, ústa, kontura hlavy) s okrajem snímku. Nebojte se oříznout čelo - to se běžně dělá a vypadá to dobře. V rámci ořezu můžete obrázek i mírně pootočit.

Můžete samozřejmě provést i další úpravy, pokud máte s editací fotografií zkušenosti.

Vhodný ořez je u profilového obrázku nutnost

Výsledek hodnoťte až ve finálním zobrazení

Po celou dobu pamatujte na to nejdůležitější - obrázek bude zobrazen jako opravdu velmi, velmi malý. Výsledky svého snažení proto zásadně hodnoťte ve velikosti, jak je uvidí ostatní lidé.

Zároveň pamatujte, že služby jako Facebook nebo Gmail fotografii samy ořezávají na určitý formát nebo ji zasazují do "rámečku", např. kruhového nebo s oblými rohy. To může změnit celkové vyznění vašeho snímku a váš původně dobrý ořez se tak ve výsledku může stát příliš těsným. Ponechte si proto i méně těsně oříznutou variantu.

Resumé

Závěrem ještě jednou v kostce to nejdůležitější:

  • Do záběru dejte samotnou tvář nebo hlavu - víc ne!
  • Najděte jednoduché pozadí
  • Zajistěte měkké světlo
  • Foťte z větší vzdálenosti
  • Pořiďte hodně fotek a vyberte nejlepší výraz
  • Najděte nejlepší ořez
  • (Volitelně: proveďte další úpravy na PC)
  • Ověřte, co s fotografií udělá samotná služba a případně ořez korigujte

Tímto způsobem se zaručeně doberete použitelného snímku, za který se nebudete muset stydět.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?