Focení vodních kapek aneb prima zábava na dlouhé zimní večery

Trpíte v zimě nedostatkem námětů k focení? Zkuste fotit vodní kapky. Je to až překvapivě jednoduché, nic zvláštního k tomu nepotřebuejte a výsledky jsou často docela zajímavé.

Proč fotit vodní kapky?

Pro zábavu, pro zpestření nebo prostě jen tak. Fotky vodních kapek vám nevyhrají soutěž ani nevydělají peníze. Berte to čistě jako relax. Někdo si čte, někdo hraje videohry a někdo fotí vodní cákance...

Co k tomu budete potřebovat?

  • Blesk (nebo více!)
  • Vhodnou nádobu
  • Zdroj kapek
  • Rám nebo jiný prostředek k uchycení zdroje kapek do výšky
  • Vodu nebo jinou tekutinu
  • Stativ
  • Volitelně: pozadí, průsvitná deska, barevné fólie, aj. - pro lepší výsledky.

Blesk je nutnost

Chcete-li mít kapky pěkně ostré, je absolutní nutnost použít blesk. Stačí vestavěný, i když systémový je samozřejmě lepší.

Blesk je třeba kvůli zmrazení pohybu. Na to se běžně používá krátký expoziční čas, jenže to v případě vodních kapek nestačí. Kapky se fotí zblízka a pohybují se velmi rychle. Tak rychle, že ani ty nejkratší expoziční časy nejsou dost krátké. Většina fotoaparátů má maximální rychlost závěrky 1/2000 s nebo 1/4000 s, výjimečně 1/8000 s. Ale i to je v tomto případě málo.

Záblesk fotografického blesku však může trvat třeba i jen pouhých 1/30000 s. Bleskem tak lze simulovat mimořádně krátké expoziční časy. Je ale potřeba odpalovat jej na nízký výkon - při použití vyššího výkonu se délka záblesku prodlužuje.

Příprava

Základní uspořádání kapkového "studia"
Zdroj kapek připevněný k polici, kapky padají do vodou naplněné pánve. Pozadí tvoří stěna, deka, nebo jiná vhodná plocha. Fotoaparát je namířen na oblast dopadu, mírně z nadhledu. Musí se fotit s bleskem. Blesk je ve skutečnosti lepší umístit mimo přístroj a jeho světlo změkčit.

V první řadě potřebujete samozřejmě zdroj kapek. K tomu dobře poslouží např. kapátko ze zdravotnických potřeb nebo třeba PET lahev, které do víčka vyvrtáte dírku.

Zdroj upevníte do výšky na vhodný rám, aby byl fixovaný. Lze použít studiové stativy s příčnou tyčí, stejně dobře ale poslouží např. trám, rám dveří nebo skříňka nad kuchyňskou linkou.

Do místa dopadu umístíte nádobu, kterou naplníte vodou. Nejčastěji se používá pánev, pekáč, atp. Větší a plošší nádoby jsou lepší, protože umožňují použít část hladiny jako pozadí, dá se ale kapat třeba i jen do hrnečku.

Pozadí

Pozadí lze řešit různě. Jedna možnost je fotit šikmo dolů a použít vodní hladinu nebo stěnu nádoby, dá se však také použít vhodná plocha umístěná za nádobou.

Nastavení blesku

Blesk je nutné nastavit na nízký výkon, např. 1/16, aby byl záblesk opravdu velmi krátký. Jestliže nemáte možnost nastavit manuálně sílu záblesku, nevadí - dopomůžete si k ní nepřímo pomocí vhodných nastavení fotoaparátu.

Nastavení fotoaparátu

Kvůli hloubce ostrosti je lepší spíše vyšší clonové číslo - řekněme f/8 - f/11. ISO pravděpodobně budete potřebovat zvýšit na 200 nebo i 400. Na expozičním čase příliš nezáleží - použijte ale spíše kratší, aby vám fotky nekazilo okolní osvětlení.

Ostření

Pokud váš přístroj umožňuje zaostřit manuálně, postupujte následovně:

  • Umístěte fotoaparát na stativ.
  • Nechte spadnout pár kapek a podívejte se, kam padají.
  • Do místa dopadu postavte nějaký pomocný předmět, např. slánku, vařečku, pravítko.
  • Manuálně zaostřete na předmět
  • Odstraňte předmět
  • Foťte dopadající kapky

Pokud váš přístroj neumí manuální zaostřování, budete potřebovat pomocníka, který vám vždy před pořízením snímku přidrží něco v místě dopadu.

Jak vznikl tento snímek?
Fotostůl, na něm červený balící papír. Na stolku pánev naplněná vodou po okraj. Zdrojem kapek zdravotnické kapátko upevněné na tyči nad pánví. Svíceno na pozadí systémovým bleskem opatřeným drobným softboxem. V postprodukci odstraněn okraj pánve, vyhlazeny nerovnosti pozadí a zvýrazněny barvy.

Chce to trpělivost

Strefit přesně okamžik, kdy je "cákanec" zrovna nějakým způsobem zajímavý není snadné. Počítejte s tím, že ve většině případů stisknete spoušť buďto moc brzy nebo moc pozdě. Tady nepomůže nic jiného než trpělivost.

Odpad je tedy pochopitelně vysoký - většina snímků nebude k ničemu. O to větší radost pak budete mít, když se vám podaří zachytit něco zajímavého.

Variace

Z větší výšky
Tenhle "trifid" vznikl pádem kapky z větší výšky.

Pokud by vás focení kapek zaujalo a chtěli byste docílit zase trochu jiných výsledků, zkuste...

  • Jinou kapalinu - např. mléko
  • Zahustit vodu - chová se pak jinak
  • Obarvit kapalinu potravinářským barvivem
  • Měnit výšku, z jaké kapky padají
  • Nekapat vždy jen přímo rovně dolů, ale trochu šikmo
  • Kapat víc kapek rychle za sebou
  • Zachytit srážku cákance s další kapkou

Docílíte tak nových tvarů, barev a efektů.

Vodní kapky jako umění

Existují lidé, kteří se focení vodních kapek věnují dlouhodobě a používají podstatně sofistikovanější metody, díky čemuž získávájí ještě mnohem zajímavější výsledky. Mistryní tohoto zvláštního mikrožánru je Corrie White, jejíž fantastické práce si můžete prohlédnout zde.

Takové snímky však již vyžadují speciální vybavení - zejména elektronické kapátko, které dokáže vytvářet kapky o přesně dané velikosti, kapat je v intervalech s přesností na milisekundy a ještě k tomu v pravou chvíli odpálit blesk.

Pokud by vás zajímalo, jak takové zařízení vypadá, nebo pokud byste si jej dokonce snad chtěli koupit, najdete ho zde (anglicky).

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?