Jak fotografovat přes sklo

Mnoho lidí si myslí, že přes sklo se nedá pořídit dobrá fotka. Je pravda, že sklo představuje překážku, ne však nepřekonatelnou. Dodržíme-li několik jednoduchých zásad, můžeme i přes sklo vyfotit velmi pěkný snímek.

Kdy fotíme přes sklo

Žádný fotograf nefotí přes sklo dobrovolně. Existují však situace, kdy to jinak nejde. Příkladem může být fotografování ryb v akváriu, zvířat v zoo nebo třeba exponátů v muzeu. Tehdy se hodí vědět, jak negativní vliv skleněné bariéry minimalizovat.

Proč sklo zhoršuje kvalitu obrazu

Mohou za to různé vlivy, zejména:

  • odrazy
  • škrábance a nečistoty
  • vady skleněné tabule
  • lom a rozklad světla

V tomto textu se však nebudeme zabývat fyzikou - místo toho si jednoduše řekneme, jak vyfotit přes sklo co nejlepší fotku.

Jak předejít odrazům scény za námi

Jedním z největších problémů bývá, že se nám o sklo odráží předměty z prostoru na naší straně skla. Odrazům nejlépe zabráníme tak, že na objektiv nasadíme sluneční clonu a fotoaparát clonou opřeme o sklo - tím odrazy odstíníme.

Jak předejít "rozpití" obrazu

Některé fotografie pořízené přes sklo vypadají jakoby "rozpité". Na tento problém pomáhá namířit fotoaparát přesně kolmo k rovině skleněné tabule. Kolmý směr se snažíme udržet i při komponování záběru - fotoaparát proto nenakláníme, ale posouváme po skle nahoru a dolů, doleva a doprava.

Plž - focený šikmo vs. kolmo ke sklu
Vlevo: Foceno šikmo ke sklu. Snímek není špatně zaostřen, ani není pohybově rozostřen.
Vpravo: Foceno směrem přesně kolmo ke sklu.

Pozn.: K "rozpití" dochází hlavně tehdy, když jsou na obou stranách skla rozdílná optická prostředí (typicky voda vs. vzduch).

Jak na škrábance a nečistoty

Špína a škrábance nebývají až tak velký problém - obvykle dokážeme najít místo, kde je sklo čisté a nepoškrábané. Špínu navíc můžeme vyčistit, tedy alespoň tu na naší straně skla.

Pokud dodržujeme zásadu "objektiv opřený o sklo", pak máme zároveň i zajištěno, že skleněná tabule bude daleko od roviny zaostření. Díky tomu nebudou vidět drobné nečistoty a škrábance, i když na skle nějaké zůstanou.

Jestliže však z libovolného důvodu fotíme z většího odstupu, pak si musíme dávat pozor, aby se skleněná tabule neocitla v hloubce ostrosti - pak by na ní totiž vynikly i ty nejmenší nečistoty. Nefotíme proto nic, co se nachází příliš blízko u skla.

Rybka - focená, když byla blízko skla vs. dál od skla
Vlevo: Na tomto snímku byla rybka hned za sklem. Skleněná tabule se dostala do hloubky ostrosti a veškeré nečistoty na ní tak vynikly.
Vpravo: Rybka focená později, když byla dále od skla. Nečistoty na skle nejsou vidět.

Jestliže nám na fotografii i přes všechnu snahu nějaké viditelné škrábance či snítka zůstanou, vyretušujeme je v postprodukci.

Sklo a blesk

I skrze sklo se dá fotit s bleskem, jen si musíme dát pozor, aby se nám blesk o sklo neodrážel do objektivu. Ideální je použít systémový blesk a umístit ho mimo přístroj.

Blesk - nezdařilé vs. zdařilé použití
Vlevo: Nevhodně umístěný blesk se odrazil o sklo přímo do objektivu a fotografii znehodnotil.
Vpravo: Lépe umístěný blesk osvítil scénu a přitom nezpůsobil nežádoucí artefakty.

Praktické problémy

Největší praktický problém bývá najít dobrý záběr. Máme-li fotoaparát až u skla a držíme-li jej přesně kolmo, pak máme velmi omezené možnosti komponování snímku.

Shrnutí

Zopakujme si ve stručnosti to nejdůležitější. Musíme-li fotit přes sklo, tak ...

  • Nasadíme sluneční clonu a fotoaparát opřeme clonou o sklo.
  • Fotíme směrem kolmým k rovině skla.
  • Preferujeme čisté, nepoškrábané místo. Naši stranu můžeme vyčistit.
  • Nefotíme předměty umístěné těsně za sklem, aby nebyly vidět drobné škrábance a nečistoty.

Tímto postupem je možné pořídit snímek, na kterém sklo není v podstatě vůbec vidět.

Na závěr ukázka dobře provedeného snímku přes sklo:

Ryba - zdařilý snímek přes sklo

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?