Je fotografování o penězích?

"To je krásná fotka, takový foťák bych taky chtěl!" je věta, která zvedne žluč každému fotografovi se špetkou sebeúcty. O drahé výbavě to přeci není - nebo ano?

Do jaké míry je "dobrá fotka" zásluhou fotografa a do jaké míry je to věc fototechniky, o tom mají různí lidé velmi rozdílné představy.

"Ty musíš mít drahej foťák!"

Představa, že drahý fotoaparát rovná se dobré fotky je nejvíce zakořeněna u lidí, kteří se fotografování seriózně nevěnují, ale přesto jsou z nějakého důvodu přesvědčeni, že fotit umí. Rozdíl v kvalitě svých snímků a snímků od fotografa pak "logicky" přisuzují drahé technice.

Tito lidé si neuvědomují, že fotograf také musel vynaložit značné úsilí, aby se naučil dobře fotografovat a fotky upravovat. Laik navíc většinou neumí určit, proč je nějaká fotografie špatná, a proto neumí posoudit, zda je na vině vybavení nebo nevhodný způsob focení.

"O foťáku to není!"

Na druhé straně názorového spektra pak máme klasické klišé typu "dobrý fotograf vyfotí výjimečný snímek i s dírkovou komorou". Podobná prohlášení lze nejčastěji vídat na diskusních fórech (zvláště zahraničních) a zpravidla se jimi ohánějí lidé, kteří se o focení nějakým způsobem zajímají, ale obvykle ne až tak úplně vážně a zpravidla ne komerčně.

Jak to tedy je?

Jak už to bývá, pravda je někde na půl cesty. Dražší fotoaparát dělá především technicky kvalitnější fotky. Technická kvalita samozřejmě není to jediné. To ale neznamená, že není důležitá. Jaká kvalita je dostačující, o tom rozhoduje především co se fotí a proč. Tam, kde se očekává perfektní technické provedení, tam je kvalitní vybavení nutností.

Rybník
Tenhle snímek je z roku 2005. Byl pořízen obyčejným kompaktem s rozlišením 4 Mpx. Fotografie vypadá přijatelně, ale jen v malé velikosti - když si ji přiblížíte (Ctrl + kolečko myši na PC, roztáhnutím prstů na tabletu), jsou už patrné nedostatky v obrazové kvalitě, viz např. kresba stromů, šum v mracích, atp. Snímek by proto nebylo možné např. výrazněji oříznout a vybrat z něj jen malou část. Obecně platí, že lepší fotoaparáty dávají fotografovi větší manévrovací prostor, což ve výsledku vede k vyššímu procentu použitelných fotek.

Fotit se dá s čímkoliv, ale ...

I s levným fotoaparátem jde udělat technicky dobrou fotku. Jenže ne rychle a spolehlivě. Jsou potřeba buďto ideální podmínky nebo hodně času, aby bylo možné zamýšlený záběr uskutečnit i v rámci omezených možností jednoduššího vybavení.

Profesionálové neutrácí za drahou techniku pro nic za nic

Pečlivě si chystat každý záběr si může dovolit člověk fotografující pro potěšení, ale ne např. profesionál, který fotí svatbu. Tam jde vše ráz na ráz a na většinu situací je jen jeden pokus. Tehdy je potřeba spolehlivá technika poskytující konzistentní výsledky.

Dobrá zpráva pro nadšence do focení

Naštěsí ale neplatí, že dvakrát dražší přístroj dělá dvakrát lepší snímky. Zatímco např. rozdíl mezi běžným kompaktem a tzv. "amatérskou" zrcadlovkou je co do obrazové kvality obrovský, rozdíl mezi amatérskou a profesionální zrcadlovkou už je spíše malý a hlavní přidaná hodnota leží v pohodlnějším ovládání, větší odolnosti a lepší schopnosti fotit za zhoršených světelných podmínek.

Význam úprav na PC

Mnoho lidí také velmi podceňuje důležitost postprodukce, tj. následných úprav snímků na PC. V dnešní době je schopnost fotografie dobře upravit stejně důležitá jako samotné fotografování. O tom ale zase někdy příště.

Závěr

Je tedy fotografování o penězích? Ano i ne. Je-li pro vás podstatný hlavně obsah, nápad, příběh či emoce a na technické kvalitě vám až tak nezáleží, pak můžete fotit skutečně čímkoliv. Chcete-li však snímky špičkové technické kvality, pak je investice do slušného fotografického vybavení nevyhnutelná.

Pamatujte však, že i dobrý fotoaparát je k ničemu bez základního fotografického know-how. To můžete získat např. zde.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?