K čemu je krytka okuláru

Máte zrcadlovku? Pak jste k ní nejspíš dostali malou plastovou věcičku - krytku okuláru. K čemu je? Kdy ji používat? Co se stane, když ji zapomenete nasadit? A jak si poradit, když ji s sebou nemáte?

Tenhle drobný kousek příslušenství řada lidí ignoruje a nepoužívá. Přitom je docela důležitý.

K čemu krytka slouží?

Jednoduše řečeno, k "ucpání" očnice hledáčku. Smyslem je zabránit tomu, aby do fotoaparátu zezadu přes hledáček vstupovalo cizorodé, tzv. parazitní světlo.

Kdy krytku okuláru používat?

Důsledně vzato vždycky, když při focení nemáte fotoaparát u oka. Za normálních okolností vstupu parazitního světla do přístroje brání vaše oko/hlava. Kdykoliv tomu tak není, měl by být hledáček zakryt.

V praxi je krytka potřebná hlavně:

  • Když je silný světelný zdroj za fotoaparátem.
  • Když fotíte velmi dlouhé expozice, zejména se silným šedým filtrem.

Proč je krytka důležitá?

Parazitní světlo vstupující do přístroje přes hledáček dokáže napáchat mnoho škody. Za prvé může mást expozimetr a způsobovat tak podexponované snímky v (polo)automatických režimech. Co je ale mnohem horší, parazitní světlo z hledáčku se může různými odrazy dostat až na senzor a je pak vidět na fotografiích v podobě barevných a jasových artefaktů.

Obrazové artefakty - ukázka

Takhle to dopadne, když fotíte ze stativu hodně dlouhou expozici a zapomenete zakrýt hledáček:

Mumlavský vodopád v zimě - artefakty způsobené parazitním světlem z hledáčku
Tenhle snímek byl pořízen s -10 EV šedým filtrem. To znamená, že světlo scény bylo přibližně 1000x utlumeno. Parazitní světlo přicházející z hledáčku však nijak tlumeno nebylo a na výsledném snímku se proto projevilo s 1000x větší intenzitou, než u běžné expozice bez šedého filtru.

A takhle to vypadá, když ten samý záběr realizujete s krytkou:

Mumlavský vodopád v zimě

U kratších expozic se parazitní světlo neprojeví takto dramaticky, ale stejně škodí, protože vytváří jemné barevné nádechy. Ty je pak nutné odstraňovat postprodukčně. To je poměrně zdlouhavé a výsledek stejně nikdy není ideální. Rozhodně je lepší, snazší a rychlejší si parazitní světlo do fotoaparátu vůbec nepustit.

Jak se krytka používá?

Jednoduše vysunete standardní gumovou očnici a místo ní nasadíte krytku:

Nasazení krytky okuláru

Když je focení hotové, krytku zase stejným způsobem sundáte a nasadíte původní očnici.

Co když krytku zapomenete doma?

Hledáček samozřejmě můžete zakrýt také čímkoliv jiným, třeba kouskem izolační pásky, peněženkou, textilním obalem od filtru nebo i rukou. Podstatné je jen to, aby se do hledáčku nedostávalo žádné cizorodé světlo.

Tip: Krytka okuláru mívá sponku, kterou se dá zachytit za popruh přístroje. Díky tomu ji můžete mít při focení stále s sebou, nemusíte na ni myslet a nebudete ji zapomínat.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?