Proč je fotografování skvělý koníček

Někdo fotí profesně, někdo s fotoaparátem dělá umění. Mnoho lidí však fotí prostě proto, že je to baví, těší, uspokojuje. Fotografie je skutečně mimořádně vděčným koníčkem, navíc v mnoha ohledech jedinečným, protože ...

S fotografováním lze začít v každém věku

S fotografováním můžete začít v mládí, v produktivním věku a bez nejmenších problémů i ve věku důchodovém. Co je však důležitější, i když začnete později, můžete stále dosáhnout mimořádných výsledků. Tohle lze říct jen o málokteré oblasti lidské činnosti.

Fotografování je záliba na celý život

Cvrnkat kuličky můžete na veřejnosti reálně tak do 12. Pak na vás začne okolí vyvíjet tlak a vy toho musíte buďto nechat nebo to začít vydávat za sport. Jinak si vysloužíte nálepku podivína. Hrát videohry vás lidé nechají asi tak do 25. Pak už je musíte hrát potají anebo jen s dětmi a předstírat, že to děláte kvůli nim.

Oproti tomu k fotografování, k tomu se můžete hlásit jako mladí i staří a nikdo se nad tím nepozastaví. Naopak - budou to považovat za ušlechtilou volnočasovou aktivitu.

Fotografování je jen tak drahé, jak dopustíte

Fotografování má pověst nákladné záliby. Je pravda, že není problém utrácet statisíce korun za špičkové fotoaparáty, objektivy a další výbavu. Na druhou stranu, nic takového v žádném případě není nutnost.

Nepotřebujete fullframe, abyste udělali krásnou fotku. Nepotřebujete objektivy za 50 tisíc, karbonové stativy, atp. Téměř pro všechno existují skoro stejně dobré alternativy, které ale stojí jen zlomek ceny. Mnoho věcí je navíc "nice to have", ale rozhodně ne "must have".

Ve skutečnosti lze u fotografování mnohem lépe než u jiných zálib přizpůsobit reálné výdaje vašim představám o tom, kolik by takový koníček měl "žrát peněz". Stačí být realista a nepodlehnout falešné iluzi, že je nutné mít vždycky jen to nejlepší.

Fotografie má skutečné praktické využití

Velkou výhodou fotografování je, že se dá velmi dobře využít v praxi. To je u něčeho, co člověk dělá pro radost, docela jedinečná vlastnost. Většina jiných zálib (např. fotbal, šachy, sbírání známek nebo třeba akvaristika) nabízí skvělý relax, ale užitečné ve skutečnosti nijak zvlášť nejsou. Zato fotografování, to doopravdy uplatníte - hodí se v práci, při podnikání i v rámci rodinného života. Navíc se s ním můžete realizovat i umělecky.

Různé žánry fotografie zaujmou různé osobnostní typy

Laik zpravidla vnímá fotografii jako jeden, celkem jednotný obor lidské činnosti. Ví o existenci různých žánrů (krajina, portrét, sport), ale chápe je jako: "stejná činnost, jiný motiv". Nic nemůže být dál od pravdy. Jednotlivé žánry fotografie jsou ve skutečnosti úplně jiné světy vhodné pro odlišné typy lidí.

Dobrá zpráva je, že ať už jste introvert či extravert, ať už jste člověk aktivní nebo preferujete spíš pomalejší tempo, ať už jste takoví či onací, můžete si být jisti, že pro vás existuje žánr, který vám bude vyhovovat.

Dobře fotit se může naučit každý

Je nesporné, že i ve fotografii hraje svou roli nadání. Pořizovat technicky a řemeslně kvalitní snímky se ale může naučit skutečně úplně každý. Přitom už to stačí k tomu, že vás fotografování bude těšit. A už jen tato řemeslná způsobilost z vás dost možná udělá nejlepšího fotografa ve vašem okolí. Základy fotografování nejsou o talentu. Je to dovednost. Dovednost, která se dá naučit, stejně jako se dá naučit plavat nebo řídit auto.

Fotografie dává vzniknout trvalým hodnotám

I když z vás asi nikdy nebude druhý Ansel Adams nebo Henri Cartier-Bresson, přesto můžete docela reálně v rámci své záliby vytvořit něco, co bude mít skutečnou, dlouhodobou hodnotu. Možná ne zrovna hned pro Národní galerii, určitě ale pro vás, vaši rodinu, přátele, kolegy.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?