Zoo Praha v únoru - i v zimě je co fotit

Zoo (jakákoliv!) je skvělé místo na trénink fotografických dovedností. Je to vlastně takové fotocvičiště. Dají se tu fotit portréty i akce, zafotíte si stejně dobře se záklaďákem i s teleobjektivem a najdou se i motivy na makro.

Zoo v zimě

Většina lidí chodí do zoo hlavně v létě, na jaře či na podzim. Intuice říká, že "v zimě budou zvířata zalezlá". Ale víte co? Ani ne. Resp. některá ano, ale zdaleka ne všechna. A jiným zima zjevně naopak svědčí.

Shodou okolností jsem měl příležitost podívat se do pražské zoo zrovna minulý víkend. Mile mě překvapilo, co všechno se tu i v únoru k focení našlo. Mimo jiné např.:

Tygr

Tygr má svůj výběh v dolní části zoo (konkrétně: Pavilon kočkovitých šelem a terárium).

Tygr malajský

Tygra lze fotit venku nebo uvnitř v pavilonu - podle toho kde zrovna je. Venku je to lepší, protože je tam víc světla a lepší pozadí. Svůj trůn má ale celkem daleko od chodníku, takže to chce delší ohnisko, cca 300 - 500mm (po přepočtu na 35mm). Venku je na tygra přímý výhled - sklo je jen do výše ramen. Z tygrovy strany je to naštěstí výš :-).

Lední medvědi

Pražští lední medvědi sídlí kousek do kopce od hlavní brány, hned za Indonéskou džunglí.

Lední medvěd

Fotit se dají jenom přes sklo, které navíc bývá docela špinavé. Čistší místo se ale najít dá. Pozor na odlesky (foťák ke sklu a rukou stínit). Jsou-li medvědi v suché části výběhu, využijete hlavně teleobjektiv, když se koupají, uplatníte naopak spíš krátká ohniska. Fotky viz výše jsou obě focené na ohnisko 150mm.

Gaviálové

Tihle vzácní plazi mají svůj vlastní malý pavilon v dolní části zoo, poblíž plameňáků a "opičích ostrovů". Fotografují se přes sklo a poměrně dost zblízka. Naštěstí se moc nehýbají a tak nevadí slabší osvětlení.

Gaviál indický

Fotograficky jsou mimořádně vděční - mají velké oči, hodně zubů a pěknou kůži. Přímo proto vybízí k focení různých detailů.

Gaviál - detaily

Pelikáni

V dolní části zoo i v zimě najdete spoustu různých druhů ptáků. Výborně se fotí např. pelikáni, jejichž výběh nemá podobu klece/voliéry, ale spíš jakési ohrady s jezírkem, takže je na ně přímý výhled a pozadí nekazí pletivo. Navíc se k nim dostanete tak blízko, že si často vystačíte i se základním objektivem. Když budete trochu trpěliví, dočkáte se od nich i nějaké aktivity...

Přistání na vodě

Racci

K pelikánímu jezírku se často stahují také hejna racků. Na těch si skvěle můžete trénovat focení ptáků za letu, protože se tu pohybují ve spirálovitých, dobře předvídatelných drahách.

Racci za letu

Dravci

Dravce a některé další větší druhy ptáků najdete buďto skupinově ve velkých voliérách - do těch se často dá jít dovnitř - nebo samostatně v menších klecích. I přes pletivo si ale můžete vyfotit třeba portrét supa:

Sup hnědý

Varani

Terarijní zvířata jako varani nebo leguáni vůbec nemají venkovní výběhy a o tom, že je venku zima vlastně vůbec neví. Když s varany strávíte trochu víc času, zjistíte, že dělají různé zajímavé věci, třeba otevírají tlamu nebo plazí jazyk.

Varan komodský

Varany najdete v pavilonu želv u dolní stanice lanovky. Fotí se přes sklo a zblízka. Vhodná jsou spíš kratší ohniska.

Gorily

Nejde mluvit o pražské zoo a opomenout zdejší mediální hvězdy - gorily. Gorily mají vlastní pavilon s venkovním výběhem, teď v zimě jsem je ale vždycky viděl jen uvnitř.

Gorila nížinná

Gorilí pavilon je dobře prosvětlený. Fotí se opět přes sklo a uplatníte tady krátká i dlouhá ohniska. Gorily jsou velmi vděčné na focení - všichni je mají rádi. Zároveň jsou to jediná zvířata, u kterých budete vážně přemýšlet nad tím, zda je fotografováním neobtěžujete.

Závěrem

Pochopitelně jsem ani zdaleka nevyjmenoval, co všechno jde v těchto dnech v pražské zoo fotit. Opomněl jsem třeba lachtany, tučňáky, kopytníky, dokonce i mé oblíbené leguány (promiňte hoši). Jedno je však myslím zřejmé: zoo, a to nejen ta pražská, určitě stojí za návštěvu i v zimě.

Zvířat je asi opravdu k vidění trochu méně, ale zase o to víc času můžete jednotlivým tvorům věnovat. A platí jednoduché pravidlo - čím víc času s jedním zvířetem strávíte, tím lepší fotku si odnesete.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?