K čemu je dobré AF-ON?

Většina lidí aktivuje autofokus namáčknutím spouště do poloviny. To je intuitivní a jednoduché, ne vždy je to ale praktické. Alternativou je ostřit pomocí tlačítka AF-ON.

AF-ON najdeme hlavně u profesionálních zrcadlovek. Tlačítko se nachází na zadní straně fotoaparátu, vpravo od hledáčku, a mačká se palcem pravé ruky (viz obrázek).

Nižší modely zrcadlovek AF-ON nemívají, obvykle jsou však vybavené tlačítkem AE/AF lock, které se nachází zhruba na stejném místě a které jde přenastavit tak, aby se jako AF-ON chovalo.

Proč používat AF-ON?

Máme-li k dispozici samostatné tlačítko pro aktivaci autofokusu, můžeme vypnout automatické zaostřování namáčknutím spouště. Tím učiníme spouštění autofokusu a závěrky zcela nezávislými a získáme plnou kontrolu nad tím, kdy přeostřujeme.

Výhody ostření pomocí AF-ON

Používání tlačítka AF-ON má několik výhod:

  • Zjednodušuje focení technikou "zaostřit a překomponovat".
  • Umožňuje trvale používat kontinuální zaostřování.
  • Eliminuje potřebu přepínat mezi automatickým a manuálním ostřením (u některých objektivů).

Jednotlivé výhody si probereme podrobněji:

Snazší focení metodou "zaostřit a překomponovat"

Základní fotografický postup "zaostřit, překomponovat, exponovat" lze praktikovat samozřejmě i s ostřením vázaným na spoušť. Pokud však takto chceme vyfotit více snímků za sebou, musíme buďto používat tlačítko AE/AF lock nebo musíme po každém uvolnění spouště celý postup opakovat od začátku. To není moc praktické.

S AF-ON tento problém odpadá. Jednou zaostříme a pak fotíme jak dlouho chceme, s libovolně dlouhými pauzami. Spoušť můžeme stisknout, uvolnit, stisknout, uvolnit, atd., aniž by přístroj přeostřoval.

Kontinuální ostření jako jediný používaný režim

Máme-li ostření vázané na spoušť, musíme často přepínat mezi režimem jednorázového zaostření (AF-S resp. One-Shot) a kontinuálního ostření (AF-C resp. AI Servo). Používáme-li však AF-ON, jednorázové zaostření v podstatě vůbec nepotřebujeme, protože ho můžeme dobře simulovat i v kontinuálním režimu: Krátce AF-ON přidržíme, počkáme, než se ostřící vzdálenost ustálí, a pak tlačítko uvolníme. Tím se zaostření zafixuje.

Méně přepínání automatického a manuálního zaostřování

U objektivů, které umí "manual override" (tzn. ruční zásah do automatického zaostření), navíc odpadá potřeba přepínat mezi manuálním a automatickým ostřením. Chceme-li ostřit ručně, otáčíme kroužkem na objektivu. Chceme-li ostřit automaticky, stiskneme AF-ON.

Nezapomeňte vypnout vazbu autofokusu na spoušť

Pokud si budete chtít AF-ON v praxi vyzkoušet, nezapomeňte vypnout aktivaci autofokusu při namáčknutí spouště. To je velmi důležité, protože bez toho celá myšlenka používání AF-ON pozbývá smyslu. Nastavení najdete v menu fotoaparátu.

Zvyknout si chvíli trvá

Jestliže se budete chtít přeučit na používání AF-ON, počítejte s určitým adaptačním obdobím. Většina lidí potřebuje nějaký čas, aby si převykli z klasického "namáčknout - zaostřit - domáčknout" na nové "zaostřit palcem - exponovat ukazováčkem".

Pokud se ale s ostřením přes AF-ON sžijete, už se možná nikdy nebudete chtít vrátit zpátky k zaostřování pomocí spouště.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?