Dokáže GIMP nahradit Photoshop?

Když se řekne úprava fotografií, většinu lidí automaticky napadne: "Photoshop". Existují však i jiné pixel editory. Jedním z nich je i zdarma dostupný program GIMP. Představuje použitelnou alternativu?

Co je GIMP?

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je nekomerční, open-source editor obrázků. GIMP pochází ze světa operačního systému Linux, jsou však k dispozici i verze pro Windows. GIMP je k dispozici zdarma (stáhnout si ho můžete zde).

Co je Photoshop?

Photoshop je editor obrázků od společnosti Adobe, který se za 25 let své existence vypracoval na pozici průmyslového standardu v úpravě fotografií a tvorbě rastrové grafiky. Photoshop je komerční produkt. Starší verze jdou koupit jako krabicový software, nejnovější verze je pak dostupná již jen v rámci služby Adobe Creative Cloud.

Základní srovnání

Na jedné straně software vytvářený skupinou dobrovolníků, na druhé straně behemot, který společnosti Adobe zajišťuje astronomické výdělky. Mohlo by se zdát, že není co srovnávat.

Jenže tak to úplně není. GIMP je i přes svůj skromný původ dosti mocný pixel editor, který by v mnoha případech dokázal Photoshop skutečně nahradit. GIMPu nechybí práce ve vrstvách, pokročilé nástroje pro tvorbu výběrů, filtry, skriptování či podpora externích pluginů. Rozhodně tedy nejde říct, že by GIMP byl nějaké ořezávátko.

Několik zásadních "ale"

GIMPu však chybí několik zcela klíčových vlastností. Největším nedostatkem programu je to, že nepodporuje více než 8-bitovou barevnou hloubku (8 bitů na kanál). To jej v podstatě diskvalifikuje v oblasti úprav fotografií.

GIMP
Mnoho nástrojů Photoshopu má v GIMPu svůj protějšek - je k dispozici např. magická hůlka, klonovací razítko, nástroj pro tvorbu výběrů podle barevné podobnosti, transformace výběru pomocí klece, aj. To vše je ale málo platné, když chybí podpora 16-bitové barevné hloubky, bez které nejde využít výhod RAWu ani kvalitně provádět tonální úpravy.

GIMP navíc nativně nepodporuje barevný model CMYK, který je důležitý pro tisk. Omezenou podporu CMYK je sice možné realizovat prostřednictvím zvláštního pluginu, jedná se však jen o nouzové řešení - k plné podpoře CMYK to má daleko.

Tyto dva nedostatky jsou zcela zásadní a bohužel prakticky vylučují profesionální použití GIMPu. Podporu 16-bitové barevné hloubky autoři GIMPu již mnoho let slibují a údajně je již i dostupná ve vývojových verzích programu, přesto žádná stabilní verze s touto dlouho žádanou vlastností prozatím vydána nebyla.

Je GIMP vůbec k něčemu?

I přes uvedené vady je však GIMP stále použitelný např. na tvorbu grafiky pro web - v této oblasti si vede poměrně dobře a 8-bitů na barevný kanál zde tolik nevadí.

Má smysl GIMP používat?

V minulosti jsem GIMP používal - ne na úpravu fotografií, ale právě na počítačovou grafiku. A i přes jeho svérázné uživatelské rozhraní jsem se ho naučil mít rád. Přesto bych jej dnes už nikomu nedoporučil. Okolnosti se totiž změnily.

Před deseti lety stál Photoshop 20 tisíc, což byla částka, která všechny kromě "full time" profesionálů odradila. GIMP byl zdarma a navíc tehdy představoval až překvapivě dobrou alternativu. Digitální fotografie byla ještě v plenkách a celkové nároky na kvalitu grafiky byly mnohem menší. GIMP tehdy dával smysl.

Jenže zatímco Photoshop se rychle vyvíjel, GIMP stagnoval. Nůžky se rozvíraly a z dříve srovnatelných produktů se staly produkty nesrovnatelné.

Photoshop se navíc stal mnohem dostupnějším. V současnosti je v rámci "Plánu pro fotografy" ve službě Adobe Creative Cloud k dispozici za pravidelný paušál cca 350,- Kč měsíčně. To znamená, že kdokoliv dnes Photoshop skutečně potřebuje, ten si ho také může dovolit.

Tím padl hlavní důvod, proč lidé na platformě Windows GIMP používali. Dnes již nedává smysl spoléhat na alternativní software, který má zásadní funkční nedostatky, nemluvě o zoufale neintuitivním uživatelském rozhraní, protože je možné za relativně rozumnou cenu pořídit ty nejlepší nástroje, které existují.

Dokonce i kdyby vývojaři GIMPu vyřešili jeho nejpalčivější problémy, stejně by se většině lidí GIMP nevyplatil, jednoduše proto, že učit se GIMP není perspektivní, zatímco učit se Photoshop ano.

Budoucnost GIMPu

GIMP tak nejspíš čeká návrat ke kořenům, tj. na platformu Linux, pro kterou žádný lepší pixel editor zkrátka neexistuje (Photoshop je k dispozici pro Windows a Mac, ale ne pro Linux).

Závěrečné doporučení

Máte-li profesionální ambice, pořiďte si Photoshop. Všechno ostatní je jen odkládání nevyhnutelného. I jestli jste jen zapálený amatér, stejně si pořiďte Photoshop :-). Pokud jste méně nároční nebo nechcete-li měsíční platby, zvažte Lightroom.

GIMPu v dnešním článku patří jen čestné uznání. Vyvinout se skupinou dobrovolníků program takového rozsahu, to zaslouží obdiv. Fotografům však GIMP doporučit nelze.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?