Jak zachránit fotky ze smazané paměťové karty

Občas se to stane každému - smažete paměťovou kartu a až pak si uvědomíte, že jste její obsah zapomněli předtím zkopírovat na disk nebo že to byla jiná karta, než jste mysleli. Naštěstí to neznamená, že jsou snímky nenávratně pryč.

Proč není všem dnům konec

Když smažete soubor, ve skutečnosti nedojde k fyzickému odstranění jeho dat z karty. Příslušný soubor se pouze označí jako smazaný a prostor, který jeho data zabírala, se uvolní pro zápis nových souborů. Dokud však na kartu nic nového nezapíšete, data původního souboru tam stále jsou - pouze nejsou vidět.

Jaká data jdou zachránit a jaká ne?

V principu lze zachránit jakákoliv data - obrázky, videa, ale i třeba textové soubory, zkrátka cokoliv. Rozhodující je jen to, zda data ještě nebyla přepsána. Když se vám stane "nehoda", je proto nutné okamžitě zajistit, aby se na kartu nezapisovaly nové informace. Jinými slovy, až do provedení obnovy dat byste kartu neměli používat.

Záchrana fotografií v praxi

Existuje celá řada programů pro záchranu dat, včetně bezplatných. Osobně mám dobrou zkušenost např. s programem Recuva od firmy Piriform, Ltd. (volně ke stažení zde).

Použití programu je snadné - v jednoduchém průvodci zadáte, z jakého média se snažíte data obnovit a zda se má provést běžné nebo "hloubkové" prohledání karty. Pak chvíli počkáte a voilà - soubory jsou na světě.

Recuva - průvodce obnovou souborů
Program je uživatelsky velmi přívětivý, navíc je i lokalizovaný do češtiny. Obnovu souborů tak zvládne opravdu každý.

Program vám ukáže nalezené soubory v podobě přehledného seznamu a u každého z nich zobrazí také informaci o tom, v jakém je stavu - tzn. zda jeho data byla přepsána nebo ne. Soubory se zeleným puntíkem mají data celá v pořádku a dají se beze zbytku obnovit. Tedy skoro beze zbytku - přijdete totiž o jejich původní názvy. To je ale to nejmenší...

Recuva - výsledky hledání ztracených souborů
Program u podporovaných formátů (např. JPEG) zobrazuje i náhledy nalezených smazaných souborů (vpravo).

Pak už jen označíte požadované soubory a vyberete adresář, kam je chcete obnovit a je hotovo.

Recuva pomůže nejen s paměťovými kartami

Program lze použít nejen na záchranu dat z paměťových karet, ale i z jiných médií - pevných disků, flash pamětí, atp. Je možné pomocí něj obnovit data i z médií, která jste omylem přeformátovali.

Pozor na zneužití

Jako všechno, co kdy člověk vymyslel, dá se bohužel i obnova dat zneužít. Stává se to typicky při prodeji nebo ztrátě karty.

Pokud budete někdy kartu prodávat (samotnou nebo např. spolu s fotoaparátem), nezapomeňte ji napřed smazat tak, aby z ní snímky nešly obnovit. Na to existují specializované programy, které dokáží soubory odstranit a zároveň i znehodnotit jejich data, čímž obnovu znemožní.

Alternativně můžete kartu smazat běžným způsobem, pak vyfotit snímek bílé zdi a ten rozkopírovávat tak dlouho, až jeho kopiemi celou kartu naplníte. Tím přepíšete všechna původní data na kartě.

Co se ztráty karty týče, tady pomůže jen jediné - dávat si pozor.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?