K čemu doopravdy je Adobe Lightroom Mobile

Společnost Adobe loni přišla s novým produktem s názvem Lightroom Mobile. Je k dispozici pro zařízení s operačními systémy iOS a Android a přestože už je na světě docela dlouho, řada lidí jej stále považuje za trochu něco jiného, než čím doopravdy je.

O Lightroom Mobile se často píše jako o "editoru fotografií pro tablety". Taková charakteristika je však neúplná a tak trochu zavádějící, protože opomíná to vůbec nejdůlěžitější:

Lightroom Mobile je především doprovodná mobilní aplikace k desktopovému Adobe Lightroom.

Pro koho je Adobe Lightroom Mobile?

Lightroom Mobile je tedy určen primárně uživatelům Adobe Lightroom pro PC a Mac. Podmínkou jeho plnohodnotného využívání je navíc aktivní členství ve službě Creative Cloud. Aplikaci proto ocení v první řadě ti, kdo si u Adobe platí "Plán pro fotografy" (Lightroom + Photoshop) nebo některý jiný plán v rámci Adobe Creative Cloud.

K čemu je Lightroom Mobile dobrý?

Probírání fotek
Probírání fotek a jejich rozdělování na dobré (Pick) a špatné (Reject) je s Lightroom Mobile ještě rychlejší.

Předně je třeba říct, že Lightroom Mobile není myšlen jako plnohodnotná alternativa desktopového Lightroomu. Jedná se skutečně jen o doprovodný program, který umožňuje část workflow realizovat na tabletu nebo (nouzově) i v mobilu.

Pomocí Lightroom Mobile můžete např.:

  • Rychle a efektivně promazávat fotky.
  • Hodnotit fotky pro pozdější filtrování.
  • Provádět hrubý, orientační edit, na kterém si ověříte, zda fotka má potenciál nebo ne.
  • V omezené míře pracovat s fotografiemi na cestách, ve vlaku, atp.

Propojení Lightroom a Lightroom Mobile

Klíčovou vlastností Lightroom Mobile je to, že je propojený s desktopovým Lightroomem. Děje se tak právě prostřednictvím služby Creative Cloud. Změny, které provedete na tabletu, se vám díky tomu automaticky projeví i na počítači a naopak.

Jak to v praxi funguje?

V zásadě je to jednoduché, i když z počátku ne zcela intuitivní. Předně se musíte v obou aplikacích přihlásit na svůj účet Adobe (samozřejmě na ten samý). Dále musíte určit, které fotografie si přejete synchronizovat přes cloud s Lightroom Mobile. To se dělá prostřednictvím kolekcí:

  • Vytvoříte kolekci
  • Dáte do ní fotografie
  • Ve volbách kolekce nastavíte, že se má synchronizovat s Lightroom Mobile.

A to je vše. Pak už musíte jen chvíli počkat, než se vygenerují smart previews a synchronizují se do cloudu. Tenhle proces chvíli trvá, není to však nic hrozného. Kolekce cca 500 fotografií se synchronizuje asi 10 minut. Celý proces se navíc děje na pozadí, takže mezitím můžete s fotografiemi normálně pracovat.

Jakmile je synchronizace hotová, fotografie se vám objeví na tabletu. Od té chvíle je máte dostupné na obou zařízeních. Dále se už pak synchronizují jen změny, což je velmi rychlé.

Kolekce a synchronizace
Vlevo: kolekce zobrazené v aplikaci Lightroom Mobile
Vpravo: Synchronizace změn do cloudu

Stojí za zmínku, že není nutné mít spuštěnou desktopovou i mobilní aplikaci současně. Synchronizace neprobíhá přímo, ale přes úložiště společnosti Adobe. S tabletem i počítačem proto lze pracovat zcela nezávisle a změny se přesto správně propagují na obě strany.

Co všechno lze dělat v Lightroom Mobile?

Lightroom Mobile nenabízí všechny funkce "velkého" Lightroomu, ale jen jejich určitou podmnožinu, konkrétně:

  • Označování vlajkami (Pick / Reject)
  • Označování hvězdičkami
  • Ořez / pootočení
  • Všechno, co u klasického Lightroomu najdete v modulu Develop v okně "Basic", tzn. mj. expozice, kontrast, světla, stíny, černý bod, bílý bod, saturace, atd.
  • Několik desítek efektů / presetů

Z výčtu je zřejmé, že těžiště uplatnění mobilní aplikace je hlavně předvýběr, promazávání a hrubé, orientační úpravy fotek.

Úpravy
Lightroom Mobile umožňuje provést ořez a nejdůležitější globální úpravy. Pro lokální edit, retuš nebo např. přesné nastavení doostření už je ale třeba použít počítač.

Závěr

Lightroom Mobile je tedy nutné chápat jako doplněk k "velkému" Lightroomu. Doplněk, který umožňuje část práce přenést na mobilní zařízení. Nejedná se tedy jen o další z řady mobilních aplikací na úpravy fotek, ale o poměrně specifický produkt.

A jaký Lightroom Mobile je? Za mě palec nahoru - myslím, že se povedl. Není to však produkt pro každého, protože ne každý používá ve svém workflow Lightroom.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?