Nové pomůcky: databáze pojmů a překladač zkratek

Během léta na webu přibyly dvě nové pomůcky - databáze fotografických pojmů a překladač zkratek na objektivech. V dnešním článku si je krátce představíme.

Databáze fotografických pojmů

Jedná se v zásadě o "slovníček fotografických pojmů", jaký najdete na mnoha jiných webech, ovšem koncipovaný maličko odlišným způsobem, než bývá běžné.

První odlišností je rozsah definic jednotlivých pojmů. Cílem bylo nabídnout informace v rozsahu tak akorát - ani málo, ani moc. Databáze má posloužit tehdy, když se chcete dozvědět, co ten který termín znamená a k čemu je to v praxi dobré, ale nemáte čas číst si o tom někde celý článek. K jednotlivým pojmům je proto vždy k dispozici nejprve velice stručná, zpravidla jednovětná definice a dále pak dle potřeby 1-5 odstavců doprovodného vysvětlujícího textu.

Druhým význačným prvkem je provázanost hesel navzájem formou hypertextu. Díky tomu se lze jednoduše překlikávat mezi záznamy a dohledávat tak souvislosti.

Další odlišností je rozsah. Databáze v současnosti obsahuje přes 300 pojmů a počítá se, že se bude dále rozrůstat.

Konkrétní záznam lze v databázi najít pomocí vyhledávání. V případě, že se příslušný termín nepodaří nalézt, zobrazí se seznam záznamů, u kterých se hledaný výraz vyskytuje alespoň v textu. Takto je možné dohledat termíny, které sice nemají vlastní záznam, ale jsou zmiňované někde jinde.

V neposlední řade je podstatnou odlišností oproti mnoha online foto slovníčkům skutečnost, že veškerý obsah je původní. Nebyl nikde opsán ani nikde "sesbírán", ale poctivě vytvořen od nuly. Veškeré informace při tom byly pečlivě dohledávané a ověřované z více zdrojů. Jelikož je navíc celý obsah zpracováván jediným člověkem, je stylisticky konzistentní.

Věřím, že se databáze pojmů stane užitečným doplňkovým zdrojem informací nejen pro účastníky mého základního kurzu, ale i pro širokou veřejnost. Zároveň bude užitečná i v souvislosti s plánovanými kurzy pro pokročilé, protože pomůže jejich účastníkům rychle zaplnit případné drobné mezery ve znalostech.

Odkaz na pomůcku: Databáze fotografických pojmů.

Překladač zkratek na objektivech

Druhá z nových pomůcek slouží ke zjišťování významu zkratek, které výrobci používají ke značení svých objektivů.

Pomůcku lze použít dvěma způsoby:

  • Vysvětlení všech zkratek v názvu konkrétního objektivu.
  • Vysvětlení jen jedné konkrétní zkratky.

V prvním případě stačí do vstupního pole vložit (např. pomocí Ctrl+C, Ctrl+V) celý název objektivu, tak jak jej uvádí různé eshopy nebo cenové srovnávače. Konkrétně tedy např.:

Tamron AF SP 180mm f/3,5 Di LD aspherical FEC (IF) Macro Canon

V druhém případě postačí napsat jen "<výrobce> [mezera] <zkratka>", tedy např.:

Tamron VC

Nástroj si dokáže poměrně dobře poradit s drobnými odlišnostmi v zápisu zkratek. Tak např. "Di II", "Di-II", "di ii", "DI-II" se vše korektně rozpozná. Některé nestandardní tvary ale nemusí být rozpoznány správně. Snažte se proto použít co nejvíce standardizovaný způsob zápisu.

Pomůcka z názvu automaticky detekuje výrobce objektivu a podle toho použije vhodnou tabulku zkratek. Výrobce by měl být uveden na začátku názvu. Jestliže výrobce není uveden nebo se pomůcce nepodaří jej rozpoznat, "tipne" si ho podle nalezených zkratek. To ve většině případů zafunguje dobře, ne však vždy.

Tato pomůcka se zaměřuje především na moderní objektivy, které jsou aktuálně na trhu. U starších objektivů (25 a více let) nemusí být informace kompletní. Tabulky zkratek budou v průběhu času udržované tak, aby pomůcka poskytovala vždy co možná nejvíce aktuální informace.

Odkaz na pomůcku: Překladač zkratek na objektivech.

Zpětná vazba k obsahu

Ačkoliv jsem vynaložil značné úsilí, aby byly informace obsažené v obou těchto nových pomůckách co možná nejpřesnější, nelze občasné nedokonalosti v tomto směru zcela vyloučit. Případné korektury ze strany uživatelů jsou samozřejmě vítané - zasílat je můžete na adresu feedback@onlinefotoskola.cz.

Další drobná vylepšení

Kromě nových pomůcek bylo v nedávné době provedeno ještě několik menších změn:

  • Nový obsah slideshow na titulce - protože změna je život.
  • Kalkulačka hloubky ostrosti nyní umožňuje jednoduše vytvořit odkaz na aktuální nastavení hodnot. To se hodí, když chcete někomu např. po mailu ukázat hloubku ostrosti v konkrétní situaci.
  • Online fotoškola má nyní vlastní bezpečností certifikát a komunikace se serverem nově běží výhradně přes HTTPS.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?