Jak na nákupy použité fototechniky

Má smysl nakupovat fototechniku z druhé ruky? Není lepší držet se raději jen nového zboží? Na co je dobré dát si při nákupu pozor? A jak si vybavení během koupě co nejdůkladněji zkontrolovat? Těmto a podobným otázkám se věnuje dnešní článek.

Nová vs. použitá technika

Pořizovat fotoaparáty, objektivy a další fotografické vybavení vždy jako nové zboží má své zjevné výhody - technika je pěkná, čistá, voňavá, neopotřebovaná a většinou i v pořádku. Díky tomu máte dobrou šanci, že vám bude alespoň nějaký čas rozumně sloužit. A když ne, je tady záruka.

Nákup nového fotovybavení má jen dvě vady na kráse - za prvé, nová technika je drahá, a za druhé, jako nové se dá pořídit jenom to, co je na trhu, tedy např. jen poslední verze konkrétního typu objektivu. Jestliže však chcete pořídit např. výrobek staršího typu, který už se dnes v obchodech běžně neprodává, nebo pakliže chcete nakoupit výhodněji, musíte se poohlédnout na trhu s použitým zbožím.

Čistě z ekonomického hlediska je nákup použité techniky ve skutečnosti mnohem výhodnější, než nákup techniky nové. Nejde přitom jenom o to, že použité zboží bývá levnější, ale hlavně o to, že si mnohem lépe drží svou hodnotu.

Jestliže si dnes koupíte nový objektiv za 20 tisíc Kč a za měsíc se rozhodnete, že jste se unáhlili a že ho chcete prodat, nejspíš vás velmi nemile překvapí, o kolik budete muset jít dolů s cenou, abyste reálně našli kupce. Nikdo si totiž nekoupí váš "použitý" objektiv za 18 tisíc Kč, když si může o dva tisíce dráž koupit ten samý, ale nový a se zárukou. Alespoň tedy nikdo cizí. Reálně tak budete muset jít s cenou dolů na nějakých cca 15 tisíc korun a pokud budete chtít prodat rychle, dost možná ještě níž. A to zabolí.

Oproti tomu použité zboží, pakliže je v pořádku a pakliže jste ho nekoupili zvlášť nevýhodně, se dá i po letech prodat často za stejnou cenu nebo jen s minimální ztrátou, v některých případech dokonce i se ziskem.

Nákupy použité techniky vám navíc umožní používat celkově vyšší kvalitativní úroveň vybavení. Tak např. pět let staré, intenzivně používané profesionální světlo může být ve skutečnosti lepší investice než jiné, stejně drahé světlo, které je sice zcela nové a nepoužité, ale určené spíše jen pro nenáročné použití. Profesionální světlo totiž bude jednak objektivně lepší (např. výkonnější, barevně přesnější), zároveň ale bude i konstruované na mnohem delší reálnou životnost, bude lépe servisovatelné, atd., takže vám ve výsledku poslouží za stejné peníze lépe a déle a to i navzdory tomu, že v okamžiku koupě už mělo něco za sebou.

Rizika nákupu z druhé ruky

Nákupy z druhé ruky s sebou však pochopitelně nesou i svá rizika. Můžete např. koupit:

  • vybavení, které není funkčně zcela v pořádku,
  • vybavení, které je mnohem více opotřebované, než jak prodávající deklaruje,
  • vybavení, které nepochází z české distribuce,
  • kradené vybavení,
  • předražené vybavení,

případně vám v balíku přijde místo fotoaparátu jenom pečlivě zabalená půlka cihly.

Tato rizika samozřejmě existují a není radno je podceňovat, nicméně rozhodně se nedá říct, že by takto problémová byla většina prodejů. Tak to určitě není. Ne každý je vykuk nebo podvodník. Spousta prodávajících jsou ve skutečnosti úplně normální, slušní lidé, kteří prodávají plně funkční fototechniku, často navíc ve výborném stavu, z naprosto obyčejných a pochopitelných pohnutek, tak např. protože:

  • si pořídili kvalitativně lepší kus vybavení,
  • přecházejí od jedné značky k jiné (např. od Canonu k Sony, atp.),
  • přecházejí z jednoho formátu na jiný (např. z APS-C na fullframe),
  • focení je omrzelo nebo na něj prostě nenacházejí čas,
  • zjistili, že nějaký kus vybavení nevyužívají a že jim jenom leží ve skříni, a tak ho prodávají,
  • zjistili, že nějaký kus vybavení nevyhovuje jejich potřebám, což ale neznamená, že nebude vyhovovat ani těm Vašim,
  • atp.

Zkrátka a dobře, těch legitimních důvodů, proč něco prodávat, je opravdu hodně a není proto na místě vidět hned v každém prodejci zákeřného grázla.

Jak snížit riziko jako kupující

Rizika spojená s nákupem použité fotografické techniky lze navíc účinně snižovat. Nikdy je sice nelze zcela eliminovat, ale informovaný, obezřetný, rozvážný a důsledný nakupující je vždycky mnohem méně ohrožený než někdo, kdo nakupuje impulzivně či lehkomyslně.

Chcete-li na trhu s použitým zbožím "dobře koupit", je důležité naučit se zejm.:

  • hledat nabídky na vhodných místech,
  • rozpoznávat seriózní nabídky a odlišit je od nabídek pofidérních,
  • rozeznat výhodné nabídky od nevýhodných,
  • dobře vyhodnocovat důvěryhodnost a spolehlivost prodejců a
  • rychle a přitom dobře zhodnotit stav techniky a umět spolehlivě odhalit případné známky závad nebo rizikových stavů.

Jednotlivé body si probereme samostatně.

Kde hledat nabídky

V podmínkách ČR je místem číslo jedna online bazar na serveru Paladix. Tento bazar je oborový, tzn. prodává se zde jenom fototechnika. Najdete zde celkově asi nejvíc nabídek i poptávek a zároveň i celkově nejerudovanější komunitu - obchodují zde totiž převážně fotografové, amatérští i profesionální.

Zajímavé nabídky lze samozřejmě najít i jinde, např. na generických inzertních serverech jako je bazos.cz, na aukčních serverech jako je aukro.cz. Zde už je ale osazenstvo mnohem pestřejší a nabídka v oblasti foto spíše menší a navíc i více orientovaná na entry-level segment.

Za zmínku stojí také tématické facebookové skupiny a pro ty, kdo vládnou angličtinou, samozřejmě také třeba ebay.com.

Jak rozpoznat (ne)seriózní nabídky

Předně je třeba říct následující: nabídku sepsanou zkušeným podvodníkem nelze žádným způsobem rozlišit od nabídky sepsané seriózním prodávajícím. Ale ne všichni podvodníci jsou zkušení...

Rizikové jsou mj. např. inzeráty vykazující tyto známky:

  • Zjevně špatná čeština, nad rámec "běžných" chyb - značí, že nabídku psal cizinec nebo že je strojově překládaná.
  • Na fotkách zboží jsou vidět výrobní čísla, která lze najít v tomto seznamu odcizené / ztracené techniky na Paladixu.
  • Prodávající nabízí sadu zboží, která nápadně připomíná sbalený fotobatoh nebo fotobrašnu, např. prodává najednou fotoaparát + objektiv + dva filtry + čistící pero + brašnu - značí, že se může jednat o kradené vybavení.
  • Prodávající prodává profesionální techniku, přitom z inzerátu je patrné, že focení nerozumí.
  • Prodávající používá generické fotky z Internetu a ani na vyžádání nechce zaslat fotky prodávaného kusu zboží.
  • Prodejce má zahraniční telefonní číslo, jehož předvolbu jste v životě neviděli, nebo např. email na nigerijské doméně.
  • Prodejní cena je výrazně nižší, než odpovídá reálné hodnotě zboží - značí, že se prodejce chce věci rychle zbavit nebo zneužít něčí zaslepenosti "mimořádně výhodnou" koupí.

Takto lze odhalit zjevně nebezpečné inzeráty. Nelze ale říct, že nabídky, které žádné z výše uváděných charakteristik nemají, by byly vždy bezpečné. Tak jednoduché to bohužel není.

Jak rozpoznat jednoznačně nevýhodné nabídky

Tohle je snadné - podívejte se, za kolik se dané zboží prodává jako nové v oficiální distribuci. Ani zánovní zboží v naprosto perfektním stavu by nemělo překračovat cca 80% ceny nového kusu. Starší zboží, které je ale technologicky stále celkem aktuální, plně funkční a má jen drobné známky používání se obvykle prodává za 60-70% ceny nového kusu. Zboží, které už je technologicky zastaralé nebo významněji opotřebené pak za 50% a méně. Samozřejmě ale hrají roli také další okolnosti, jako např. druh zboží, důvěryhodnost prodejce, stav zboží, atp.

Při stanovování "běžné" ceny zboží se přitom spolehněte na to, co si vy sami najdete na Internetu. Častý trik prodejců je v textu popisku odkázat na cenu v nějakém eshopu, kde je zboží ale dražší než jinde. Nezkušený kupující pak vnímá nabídku jako výhodnou, i když třeba vůbec výhodná není.

Zcela nepodstatná je pro vás jako kupujícího původní, pořizovací cena zboží, tzn. cena, za jakou věc kdysi koupil prodávající. To je jen a pouze jeho věc, která vás žádným způsobem nemusí zajímat. Pro vás je podstatné jenom to, za kolik se dá daná věc pořídit dnes, nová a s plnou zárukou, v oficiální, případně i neoficiální distribuci. Od této ceny se pak odvíjejí procenta uváděná výše.

Jak vyhodnotit důvěryhodnost prodejce

O důvěryhodnosti prodejce si lze udělat obrázek kromě samotné textace inzerátu také na základě toho, co se vám o prodejci podaří zjistit online a (zejména pak) z následné komunikace s ním. Největší šanci odhalit případného podvodníka máte při osobním kontaktu, hodně se dá ale poznat i např. z mailové korespondence nebo telefonního hovoru.

Varovné příznaky:

  • Prodejce odmítá osobní předání a to i když mu nabídnete, že se za ním sami na vlastní náklady dopravíte.
  • Prodejce odmítá poskytnout reálné, neretušované fotky prodávaného vybavení, odmítá vyfotit sériová čísla, atp.
  • Prodejce se na vás snaží vyvíjet jakýkoliv nátlak.
  • Prodejce není ochotný zodpovídat vaše dotazy, rychle mu s vámi dochází trpělivost nebo přestává reagovat.
  • Na prodejci nebo na komunikaci s ním se vám zdá něco divného - věřte svému instinktu!

Okolnosti, které svědčí naopak spíše o serióznosti prodejce:

  • Prodejce jako osobu lze dohledat online - např. má osobní nebo profesní web, ze kterého je patrné, že se fotografii skutečně věnuje, a komunikuje s vámi např. přes email nebo telefonní číslo, které jsou uvedené na tomto webu.
  • Prodejce má k dispozici doklad o koupi, originální krabici, atp. Většina zkušenějších fotografů ví, že vybavení mohou chtít někdy v budoucnu reklamovat (a proto si nechávají doklad) nebo prodat (a proto si nechávají originální balení). Doklad o koupi je poměrně spolehlivá známka toho, že zboží není kradené.
  • Prodejce nemá problém s osobním předáním (i když se nakonec domluvíte jinak), ani s tím, že si chcete před koupí vše důkladně prohlédnout a vyzkoušet.
  • Prodejce se chová ochotně, je s ním domluva, věrohodně vám zodpoví vaše případné dotazy, pošle na vyžádání další fotky, atp.
  • Prodejce popisuje stav zboží pravdivě a zmiňuje případné vady, které by vám jako kupujícímu mohly vadit, tak např. ještě před osobním setkáním a vyzkoušením vás upozorní na to, že objektiv má drobný škrábanec na předním členu, který ale nemá vliv na kvalitu fotek, atp.
  • Při osobním setkání si pro vás prodejce vyčlení dostatek času, abyste si mohli vše důkladně prohlédnout a v základu vyzkoušet - netlačí na vás, netvrdí, že "má jen 5 minut", že "už musí jít", atp.
  • Z komunikace s prodejcem je patrné, že se fotografování věnuje a že s prodávanou technikou má reálnou osobní zkušenost - je vám např. schopný o prodávané technice říct, k čemu ji používal, v čem mu vyhovovala a v čem ne, atp.
  • Prodává-li se předmět vyšší hodnoty, prodejce je ochotný sepsat s vámi kupní smlouvu.

Jak zhodnotit stav techniky

Základním způsobem zhodnotit stav prodávané techniky v principu není složité. Stačí vědět, po čem pátrat a na co dát pozor.

Stav techniky zhodnoťte na základě:

  • důkladné prohlídky techniky ve vypnutém stavu a
  • otestování správného fungování jejích nejzákladnějších funkcí.

Tímto způsobem dokážete odhalit většinu potenciálních problémů, byť samozřejmě ne úplně všechny - skrytou nebo např. jen nepravidelně se projevující vadu odhalit pochopitelně nemusíte.

Prohlídka fotoaparátu

Cílem prohlídky je zejm. zhodnotit míru opotřebení a dále odhalit známky proběhlé nehody, která by mohla způsobit zhoršenou funkci nebo zkrácenou životnost přístroje. V případě fotoaparátů a objektivů pátrejte zejm. po známkách pádů a poškození vodou.

Postupujte následovně:

  • Nejprve se ujistěte se, že se skutečně jedná o inzerovaný typ fotoaparátu, případně že souhlasí sériová čísla na fotkách a ve skutečnosti, atp.
  • Fotoaparát si povšechně prohlédněte. Zhodnoťte celkový stav a míru opotřebení vnějších částí, stav popruhu a gumových gripů. Odpovídá míra opotřebení tvrzením prodejce?
  • Pátrejte po známkách pádu, zejm. po odřeninách, prasklinách, špatně lícujících dílech. Fotoaparát, který nese známky vážnějšího pádu nekupujte.
  • Pátrejte po známkách poškození vodou, tj. zejm po korozi, oxidaci na součástkách, skvrnách od vody a to zejm. na těžko přístupných místech, odkud není snadné tyto známky odstranit - např, v prostoru pro baterii. Fotoaparát, který zjevně byl "utopený" samozřejmě nebrat.
  • Zhodnoťte stav bajonetu - zda je nepoškozený, nevyvrácený, nehýbe se vůči tělu, jeho kontakty jsou čisté a nepoškozené, atp.
  • Zkontrolujte všechny konektory na těle fotoaparátu, vč. těch, které běžně nepoužíváte. Ujistěte se, že nejsou mechanicky poškozené, výrazněji zašpiněné nebo orezlé.
  • Na vypnutém fotoaparátu zkontrolujte pohyblivost všech ovládacích prvků - tj. že se kolečka točí, tlačítka jdou zamáčknout a sama zase vyskočí, páčky jdou přepínat, nic se nezadrhává, atd.
  • S vypnutým fotoaparátem přiměřenou silou zatřeste a ujistěte se, že v něm nic nechrastí.
  • Sejměte krytku bajonetu a zkontrolujte pohledem vnitřek fotoaparátu a stav zrcadla (u zrcadlovek).
  • Zkontrolujte, že není viditelně poškozený nebo výrazněji zašpiněný snímač. U zrcadlovek lze snímač odhalit pomocí funkce "spuštění zrcadla pro čištění" (vyžaduje baterii). Tento krok byste měli provádět v bezprašném prostředí. Jakékoliv i sebemenší viditelné poškození snímače neakceptujte. Nepatrné množství prachu na snímači anebo zrcadle je přijatelné, výrazné znečištění však nikoliv.
  • Vyzkoušejte do fotoaparátu vložit a vyjmout z něj paměťovou kartu, pokud možno vlastní. Ověřte, že karta jde do slotu vložit hladce a že ve vloženém stavu drží na místě. Má-li fotoaparát dva sloty na karty, vyzkoušejte oba dva.
  • Vyjměte a opět vložte baterii. Ověřte, že dvířka baterie jsou mechanicky v pořádku a že drží zavřená.
  • Pakliže je pro vás podstatné utěsnění proti prachu/dešti, zkontrolujte stav všech těsnění, zejm. na dvířkách bateriového prostoru a prostoru pro paměťové karty.
  • Zhodnoťte stav zadního, případně horního displeje - nepatrné poškrábání nevadí, při běžném používání nemusí být vůbec vidět. Praskliny, skvrny pod sklem, atp. jsou však důvodem koupi neuskutečnit.

Vyzkoušení fotoaparátu

  • Fotoaparát doporučuji zkoušet s vlastním objektivem a s vlastní paměťovou kartou, je-li to možné.
  • Fotoaparát zapněte a vypněte a sledujte, zda vše probíhá normálně.
  • Ověřte, že objektiv na bajonetu sedí dostatečně těsně, že jde nasazovat a snímat hladce a že funguje uzamykání objektivu v nasazené poloze.
  • Podívejte se do hledáčku. Ověřte, že funguje korektně a že je čistý. Nepatrné množství nečistot není nutně na závadu.
  • Ověřte, že volič expozičních režimů (je-li přítomen) ve všech polohách korektně rozeznává příslušný expoziční režim. Ověřte funkčnost koleček, kterými se nastavují expoziční parametry a také to, že změny nastavení se skutečně projevují na expozici.
  • U všech ovládacích prvků vyzkoušejte, že reagují. Není třeba nic přenastavovat, stačí ověřit, že tlačítka fungují. Nezapomeňte ověřit plnou funkčnost směrového ovladače, pokud je přítomen.
  • Pořiďte testovací snímek (čehokoliv). Poslouchejte přitom zvuk závěrky.
  • Pořiďte krátkou sérii snímků pomocí funkce sekvenčního snímání. Všímejte si rychlosti snímání a pravidelnosti zvukového projevu. Nepravidelný zvukový projev závěrky může být projevem jejího selhávání.
  • Ujistěte se, že se pořízené testovací snímky korektně uložily na paměťovou kartu.
  • Pořiďte jeden úplně černý a jeden úplně bílý snímek a pátrejte po vadných pixelech na zadním displeji, v elektronickém hledáčku (je-li přítomen) a v zaznamenaném obraze. Ojedinělé vadné pixely nemusí být ještě důvod nákup neuskutečnit.
  • Pořiďte šedý snímek (např. bílá stěna exponovaná tak, aby vyšla jako šedá) a posuďte homogenitu (jednolitost) výsledného obrázku. Jakákoliv odchylka od normálu svědčí pro poškození snímače např. sluncem a je důvodem od koupě okamžitě bez dalšího upustit.
  • Pořiďte několik "běžných" snímků a pečlivě si je prohlédněte. Všímejte si, zda nevykazují žádné odchylky od normálu. Věnujte pozornost nejen středu obrázků, ale i stranám a rohům obrazu. Všímejte si také např. podezřele nízkého kontrastu, aj. Zejm. pátrejte po vadách, které se opakují na všech snímcích - ty svědčí o nečistotách na snímači nebo o poškození snímače. Jakákoliv nesrovnalost v tomto ohledu je důvodem od koupě bez dalšího upustit.
  • Vyzkoušejte autofokus, ideálně s vlastním objektivem. Ostřete na objekty v různých vzdálenostech od fotoaparátu. Všímejte si rychlosti a přesnosti zaostření. Mírné nepřesnosti v zaostřování u zrcadlovek nemusí být projevem závady, ale značí potřebu provést vzájemné seřízení těla a objektivu.
  • Vyzkoušejte funkci živého náhledu (Live View) pokud ji fotoaparát má.
  • Pokud displej podporuje dotykové ovládání, vyzkoušejte, že dotkyová vrstva reaguje v celé ploše displeje.
  • Ověřte funkčnost horního displeje, pokud jej fotoaparát má, a jeho podsvícení.
  • Ověřte funkčnost dioptrické korekce u očnice hledáčku.
  • Prohlédněte si stativový závit, zda je v pořádku.
  • Vyzkoušejte vestavěný blesk, pokud je přítomen.
  • Ověřte funkčnost sáněk blesku, pokud máte jak.
  • Vyzkoušejte funkci infračerveného senzoru pro vzdálené odpalování, pokud máte jak.

Jakékoliv odchylky od normálu, které objevíte, konzultujte s prodejcem. Všímejte si nejen toho, co říká, ale i jak to říká. Drobné vady nemusí být nutně hned důvod koupi neuskutečnit, zvlášť pokud vám konkrétní vada nevadí - tak např. poškozený HDMI konektor, pokud vůbec nenatáčíte video. Seriózní prodejce vás ale na takovéto vady upozorní předem. Jestliže vadu objevíte až vy sami, nabízí se otázka, kolik ještě dalších vad vám prodejce zatajil.

Vážnější nefunkčnosti či vady jako např. poškození snímače stejně tak jako významnější odchylky od deklarovaného stavu jsou samozřejmě důvodem od koupě upustit.

Prohlídka objektivu

Prohlídku objektivu provádějte podobně jako prohlídku fotoaparátu, tzn. pátrejte zejm. po známkách opotřebení, pádu a "vodní nehody". Kromě toho u objektivu ještě:

  • Zhodnoťte stav předního a zadního optického členu (přední a zadní čočky). Drobné nedostatky na předním členu jako jsou nepatrné škrábance zpravidla NEJSOU na závadu - na výsledných fotkách nebývají vůbec vidět. Naopak i jen drobná poškození na zadním členu JSOU na závadu a jsou důvodem od koupě upustit.
  • Pohledem zepředu zkontrolujte, že je otvor v cloně okrouhlý. Drobné nepravidelnosti ve tvaru apertury jsou běžné, zvlášť u levnějších objektivů. Významnější nepravidelnost svědčí pro poruchu funkce některé lamely clony.
  • Vyzkoušejte ostřící a případně i zoomovací kroužek. Ověřte, že mají hladký běh bez významnější vůle a bez větších rozdílů v odporu, jaký kladou v průběhu svého běhu. Ujistěte se, že zoomovací kroužek skutečně zoomuje a že ostřící kroužek doopravdy ostří a ne že se jen volně protáčejí. Při otáčení kroužky by se neměly ozývat žádné nezvyklé zvuky.
  • Zhodnoťte množství prachu uvnitř objektivu. Nepatrné množství prachových částic je normální. Větší množství prachu znamená, že objektiv budete muset před použitím nechat vyčistit, což vás bude stát peníze, takže si řekněte o slevu.
  • Pátrejte po přítomnosti plísně uvnitř objektivu. Plíseň se projevuje jako viditelná vlákna nebo povlak na čočkách. Může být vidět jen při prosvícení objektivu baterkou. Objektiv postižený plísní nekupujte.
  • Pohledem zepředu i zezadu zhodnoťte, zda se všechny čočky (vč. vnitřních) zdají být korektně umístěné - pátrejte zejm. po známkách posunu některé čočky mimo osu objektivu a po známkách naklonění některé čočky - všechny čočky by měly být umístěné dokonale kolmo k ose objektivu a osa objektivu by měla procházet přesně jejich středem.
  • Zkontrolujte bajonet objektivu a jeho kontakty.
  • Zkontrolujte závit pro filtry.

Vyzkoušení objektivu

Máte-li tu možnost, objektiv zkoušejte na vlastním fotoaparátu, se kterým jste dobře seznámení a umíte jej dobře ovládat.

  • Objektiv nasaďte na fotoaparát, fotoaparát zapněte. Ověřte, že fotoaparát objektiv korektně rozpoznal a komunikuje s ním (u objektivů s CPU).
  • Vyzkoušejte zoomování.
  • Vyzkoušejte manuální zaostřování. Ověřte, že zaostřování funguje ve všech polohách zoomu a že lze v jakékoliv poloze zoomu zaostřit na nekonečno i na blízko.
  • Vyzkoušejte autofokus, je-li přítomen - ostřete na různé vzdálenosti, v různých polohách zoomu. Ověřte přesnost ostření a to, že lze ve všech polohách zoomu zaostřit na nekonečno i na blízko.
  • Má-li objektiv na horní straně stupnici, která ukazuje vzdálenost zaostření, ověřte, že se při ostření skutečně hýbe a že zobrazený údaj odpovídá - např. že při zaostření na nekonečno ukazuje nekonečno.
  • Ověřte, že se clona objektivu správně hýbe a že se hýbou souměrně všechny její lamely. K ověření funkčnosti clony můžete využít funkci náhledu hloubky ostrosti, pokud fotoaparát tuto funkci má. Jestliže tato funkce k dispozici není, nastavte režim M, expoziční čas 0,5 sekundy, nastavte požadovanou clonu a pořiďte snímek. Při stisku spouště se ale dívejte zpředu do objektivu a pozorujte, zda se clona během expozice korektně zavírá a poté zase otevírá. Celý pokus opakujte pro několik různých hodnot clony.
  • Má-li objektiv funkci manual override, vyzkoušejte, že funguje.
  • Otestujte stabilizaci, pokud ji objektiv má. Funkční stabilizace je u většiny objektivů slyšet jako nepatrné vrnění při namáčknutí spouště do poloviny, u některých je její efekt i vidět v hledáčku. Vyzkoušejte, jak účinná stabilizace je a že doopravdy pomáhá. Nastavte expoziční čas dle recipročního pravidla (1/ohnisko v mm) a postupně ho prodlužujte a sledujte, na jak dlouhé časy se dostanete, než už snímky nedokážete udržet přijatelně ostré.
  • Ověřte funkci přepínačů na objektivu, tj. např. vyzkoušejte, že jde stabilizace vypnout, že jde na objektivu vypnout autofokus, atp.

Pokud provedete důkladnou prohlídku a otestování výše uvedeným způsobem a nenarazíte na žádný problém, máte velmi vysokou míru jistoty, že pořizované vybavení je po funkční stránce v pořádku a že neprodělalo žádnou važnější nehodu. Stoprocentní jistotu ale samozřejmě ani tak mít nebudete.

Některé vady se totiž projevují jen přechodně, za určitých podmínek, např. jen za určité okolní teploty, po delším focení, atp. Tyto vady jsou mimořádně zákeřné a nepříjemné, naštěstí jsou ale docela vzácné.

Na co ještě při koupi pamatovat

Na závěr ještě několik dalších tipů:

  • Při koupi fotoaparátu se ptejte, zda fotoaparát pochází z české distribuce. Fotoaparáty zakoupené mimo standardní distribuční síť, tj. např. v zahraničí nebo na Internetu od jiných než autorizovaných prodejců, jsou sice fakticky úplně stejné a funkčně rovnocenné, oficiální servis výrobce je ale může odmítnout servisovat.
  • Má-li být součástí dodávky fotoaparátu také veškeré příslušenství, nezapomeňte si zkontrolovat, že ho doopravdy dostanete. K fotoaparátu typicky patří:
    • nabíječka + kabel,
    • krytka bajonetu,
    • manuál,
    • různé kabely - USB, HDMI, apod.,
    • krytka sáněk blesku (někdy),
    • krytka očnice hledáčku (někdy) a
    • poukazy na čištění čipu.

    K objektivu byste měli dostat:

    • přední a zadní krytku,
    • sluneční clonu (většinou) a
    • pytlík, pouzdro nebo tašku (někdy).
  • Před nákupem si o vybavení, které budete kupovat, zjistěte co nejvíc informací, např. z online verze manuálu, z recenzí, atd. Čím více toho budete o pořizovaném zboží vědět, tím spíš si všimnete nějaké nesrovnalosti!
  • Mnoho lidí se mylně domnívá, že zakoupením zboží, které prodávající označuje jako "v záruce do X/Y", na ně automaticky přechází i právo uplatňovat tuto záruku. Tak to ale ve skutečnosti není. Záruka zavazuje původního (prvního) prodejce vůči prvnímu kupujícímu, ale ne vůči komukoliv jinému. Jestliže budete chtít jako druhý majitel zboží reklamovat, můžete mít štěstí, ale také můžete narazit. Pro více informací o této problematice viz např. zde.

Co když se nákupu z druhé ruky přesto bojíte

Jestliže máte po přečtení tohoto článku dojem, že nákup z druhé ruky za všechny ty možné problémy zkrátka nestojí, pak se do toho nijak nenuťte - nákup použitého vybavení je do určité míry loterie a ne každý chce tuto loterii hrát.

Existuje spousta lidí, kteří kupují ze zásady vždy jen vybavení nové. Sice je to stojí víc peněz, ale mají jistotu, že pořizované vybavení je neopotřebované a většinou i v pořádku. Toto není v žádném smyslu "špatně", je to zkrátka jen jiný přístup k věci a taktéž plně pochopitelný, zvlášť pokud si zatím nejste moc jistí tím, že dokážete rozpoznat problémové vybavení.

Pakliže vás nákupy z druhé ruky na jednu stranu lákají, na druhou stranu se jich ale bojíte, protože s nimi nemáte žádné předchozí zkušenosti, pak je nejlepší začít je občas zkoušet, ale zatím jen na levných věcech, které pro vás nejsou kriticky důležité a jejichž ceny nejsou zase až tak vysoké, takže ani případná vysloveně špatná koupě by vás zas až tolik nezasáhla.

Po čase, až se trochu "otrkáte" na drobném příslušenství, můžete zkusit pořídit třeba nějaké starší APS-C tělo, např. jako záložní fotoaparát nebo jako fotoaparát pro děti, atp. Takto budete postupně získávat s nákupem použitého zboží zkušenosti a jednoho dne si pak díky nim možná troufnete i na nákupy profesionální techniky.

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?