Jak se neutopit v záplavě fotografií

Složka Fotky roste a roste? Možná je na čase ji začít trochu prořezávat. Dnešní článek přináší tipy, jak předcházet nekontrolovatelnému bobtnání vaší knihovny fotografií.

Zkopírováním do PC by to končit nemělo

Znám mnoho fotografů-amatérů, kteří na dovolené nafotí tisíce snímků, přijedou domů, nahrají je na disk... a tím to pro ně končí. Už fotky neproberou, neupraví, prostě je jen mají.

Vznikají tak kolekce, kde zůstávají snímky zjevně zkažené, obsahově nezajímavé, kde se některé záběry mnohokrát opakují... a kde je těch fotek zkrátka strašně moc. Někteří lidé dokonce takovéto neprobrané kolekce ukazují přátelům. Pokud jste někdy něčemu podobnému přihlíželi tak víte, že to je spíš za trest.

Desetitisíce neprobraných fotek se pak hromadí a hromadí, putují z disku na disk a za pár let začnou být opravdovou přítěží. Lidem je líto je prostě smazat - jsou to přeci jen vzpomínky, bohužel ale vzpomínky ve skupenství dosti těžko stravitelném.

Když pak po X letech o celou svou knihovnu fotografií přijdou (protože nezálohují), je to vlastně vysvobození.

Jak se tomuhle scénáři vyvarovat? Tady je několik tipů...

Foťte méně

Většina lidí fotí moc. Fotí věci, které za fotku nestojí, nebo fotí příliš mnoho příliš podobných fotografií. Je v pořádku pořizovat hodně snímků, když se fotit teprve učíte, avšak tento zvyk byste si neměli zafixovat na trvalo.

Kvantitu nahraďte pečlivou přípravou

Někteří lidé dělají hodně fotek, protože jsou zvyklí, že mnoho snímků "nedopadne" - jsou špatně exponované, nepřesně zaostřené nebo špatně zarámované. Nahrazování kvality kvantitou se snažte vyhnout. Sice to často funguje, vede to však k nesmyslnému množství fotek na kartě, ze kterých budete muset později vybírat a to vám ve výsledku může trvat déle, než kdybyste vše udělali rovnou "pořádně".

Sériové snímání - uberte plyn

Sériové snímání je opravdový zabiják místa na kartě. Je zodpovědné za dlouhé řady skoro stejných fotografií, z nichž ve výsledku použijete v lepším případě jednu. Snažte se proto nedělat zbytečně dlouhé série. Držet spoušť déle než sekundu je zřídkakdy doopravdy potřeba. Pamatujte, že fotoaparát dokáže snímky pořizovat podstatně rychleji, než jak rychle je vy dokážete promazávat! Závěrka vašeho přístroje kratší série také uvítá.

Zjevně nevydařené snímky mažte hned

Když fotografujete něco, u čeho je velká pravděpodobnost neúspěchu (např. rychlá akce), kontrolujte snímky hned po pořízení. Jsou-li na první pohled nepovedené, rovnou je smažte. Tímto způsobem si vlastně první "vlnu" probírání fotek odbydete přímo při focení.

Tohle doporučení platí samozřejmě jen máte-li na promazávání čas. Pokud to situace v danou chvíli nedovoluje, využijte nějaký vhodný prostoj, který se naskytne později.

V počítači fotografie proberte důkladně

Po zkopírování do počítače všechny fotky ještě jednou "projeďte", tentokrát už ale buďte přísnější - smažte nejen snímky vysloveně špatné, ale také např. nudné nebo jinak méně zdařilé. Narazíte-li na sérii podobných záběrů, nechte jen ten nejlepší. Nejpovedenější snímky si označte k pozdějším úpravám.

Postprodukci fotografií neodkládejte

Zpracování fotografií na počítači se snažte pokud možno neodkládat - čím víc času uplyne od doby, kdy jste snímky pořídili, tím méně se vám bude chtít se s nimi ještě zabývat.

Jednou za čas si prohlédněte své staré fotografie

Čas od času stojí za to projít si své i několik let staré fotky. Dost možná při tom narazíte na snímky, které vám tehdy přišlo škoda smazat, dnes byste však neváhali to udělat. Nemají-li pro vás nějakou osobní hodnotu, není proč si je nechávat.

Při procházení starých fotografií občas také objevíte skrytý klenot - fotku, která vám tehdy připadala slabá, ale kterou dnes budete považovat za výtečnou (např. protože ji budete umět lépe upravit).

Používejte software pro správu knihovny

Promazávání snímků a správu knihovny významně usnadňuje vhodný software jako např. Adobe Lightroom nebo Zoner Photo Studio. Je sice možné vystačit si i se "systémem adresářů", vzhledem k příznivým cenám tohoto typu softwaru je to ale šetření na nepravém místě.

Adobe Lightroom - software (mimo jiného) pro správu knihovny fotografií
Takhle vypadá modul "Library" (knihovna) v Adobe Lightroom. Produkty jiných výrobců vypadají velmi podobně.

Budete-li se držet doporučení v tomto článku, nestane se vám, že by vám složka "Fotky" bobtnala závratným tempem a stávala se nezvladatelnou. A pokud už ji nabobtnalou máte? No pak nezbývá než zatnout zuby a pustit se do tak dlouho odkládaného probírání...

Užitečný článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište mi email na info@onlinefotoskola.cz .

Začínáte s fotografováním? Hledáte ucelený kurz, který Vás rychle a názorně naučí to nejdůležitější, co je třeba pro tvorbu technicky, obsahově i esteticky zdařilých fotografií? Přesně tohle nabízí Kurz základů fotografování.

Kam dál?